Recreatie Ruiters Zeeuws-Vlaanderen

Contact

Recreatie Ruiters
Zeeuws-Vlaanderen
Postadres: Barendijk 7, 4504 SG Nieuwvliet

E-mail: info@rrzvl.nl

Hoe zit zo'n paard in elkaar?


Voorbereid!

De meeste paarden/pony’s met ruiters/menners die je tegenkomt op de weg zijn goed voorbereid of ervaren. De ruiters/menners/eigenaren doen er alles aan om veilig hun hobby te kunnen beoefenen. Zij kennen de risico’s maar al te goed. Dragen een helm en vaak ook een harnas met airbag. Ze willen niet gewond of gestressed naar de stal terugkeren, en dat geldt voor mens en dier. Sommigen hebben zelfs schriktrainingen gevolgd met verkeer en landbouwverkeer.


  • ruiter/menner op de weg weet meestal van aanpakken.

Te sterk!

Ondanks alle voorbereidingen heeft de ruiter/menner bij een paard dat echt in paniek is, weinig controle meer. We hebben het over een vluchtdier van 500 tot 700 kilo of meer. Een paard kan 4 tot 10 PK aan kracht opwekken! Gaan ze, dan gaan ze ook. Ook met allerlei bitten en allerlei teugels en trucjes. Zonder bit rijden is niet ongevaarlijker!

  • een vluchtdier in paniek is niet te houden.

Vlucht-prooidier


In de oorspronkelijke natuur worden paarden opgegeten. Ze overleven op 1 manier: door weg te rennen van het gevaar. Maar dat doen ze niet zomaar. Ze kijken eerst intens wat er aan de hand is (draaien hoofd/lijf naar het gevaar). Dan galopperen ze weg, met opgeheven hoofd. Na een tijdje staan ze stil, draaien zich om, om te zien of ze het gevaar hebben afgeschud. In uiterste nood (een roofdier langszij) zullen ze zich juist naar de directe bedreiging toekeren zodat de sprong van dit roofdier om de buik of spieren in voorbenen te bijten, niet kan door gebrek aan ruimte (wegduwen van de aanvaller).

Een vluchtend paard is nooit zomaar een beetje bang. Het dier denkt dat hij dood gaat. Niet meer en niet minder. Bij een schrik- of angstreactie onder het zadel of voor de kar zullen ze opzij stappen of springen: om te kijken wat het is (opzij stappen of springen) of dus soms naar het gevaar toe.

Dit instinct is er bij allemaal, ook bij de dieren die training hebben gehad. Zij zullen eerder beseffen dat het toch veilig is, maar blijven alert.

  • alle paarden zijn en blijven vluchtdieren, ook de goed getrainde.

Wat ziet een paard?

Omdat paarden altijd alert moesten zijn op gevaar in de omgeving, zijn hun ogen anders ontwikkeld dan die van mensen/roofdieren. In sommige dingen zijn paarden beter, in andere dingen minder goed dan de mens.  Een paard heeft ogen aan de zijkant van zijn hoofd staan. Dat zorgt ervoor dat hij bijna 360 graden om zich heen kan kijken. Daarom kan hij ook schrikken van iets wat zich bijna achter hem bevindt, zelfs zonder zijn hoofd te bewegen. Wij zouden ons hoofd moeten draaien. Net voor zijn neus is de 'dode hoek' (B)

Zijn 'achteruit' zicht is wel veel minder ontwikkeld. Dus hij ziet daar niet zo goed als de dingen die naast of voor hem gebeuren. En daarom zal hij vlugger schrikken en vluchten.

De mens kijkt met twee ogen tegelijk. Als je één oog dicht doet zie je bijna hetzelfde. Een paard kijkt met één oog tegelijk! Hij ziet rechts en links dus iets anders. Er zijn veel mensen met paarden die je kunnen vertellen dat hun paard op de heenweg van iets schrok in de berm, en op de terugweg weer schrok van hetzelfde. Dat is makkelijk te verklaren: zijn andere oog had het 'gevaar' namelijk nog niet gezien. Soms kijken paarden wel met twee ogen tegelijk naar iets. Ze richten daar hun hoofd op en priemen beide oren naar voren. Ze zijn geïnteresseerd.

Onze twee ogen naast elkaar zorgen er ook voor dat we nauwkeurig diepte kunnen zien. Voor paarden is het schatten van diepte dus moeilijker.

Een paard heeft de grootste ogen van alle zoogdieren. Deze grootte zorgt ervoor dat een paard alles 2x zo groot ziet als dat wij dat doen. En dat is makkelijk als er een roofdier op je loert.

Omdat een paard alles heel goed kan zien, schrikt hij veel sneller op winderige dagen, er zijn dan zoveel dingen die bewegen.

  • paarden zien in de verte veel meer dat hen angst kan aanjagen, en minder achter zich.

Wat hoort een paard?

Paarden horen tien tot twintig keer beter dan mensen. Ze kunnen de oren in de richting van geluid draaien. Dat is handig want als prooidier kunnen ze goed horen wanneer er eventueel gevaar op hem afkomt.  Ritselende bladeren, een tak die kraakt, … het kan een hongerig roofdier zijn…  Hij moet dit geluid perfect kunnen lokaliseren. Ook een onweer of een storm hoort een paard al van verre aankomen.

  • paarden horen alles veel eerder dan wij, maar begrijpen niet wat het is. Niet zien maar wel horen aankomen kan tot paniek leiden.

Kuddedier!



Paarden leven in sociale verbanden in kuddes en vormen ook vrij snel bij een buitenrit een tijdelijke kudde, wanneer er in een groep wordt gereden. Wanneer één paard heftig in paniek raakt kunnen de anderen ook gespannen raken. Of: een gespannen dier klampt zich vast aan de kalmere.

  • een groep doorbreken kan tot stress leiden.